PEF-mätare och PEPaid

Hej på er 🙂

Här kommer det mer om gårdagen.

Astmasköterskan var jättebra, önskar att jag hade träffat henne för minst ett halvår sedan. Jag fick en PEF-mätare på recept som jag tog med mig igår, hon har visat hur jag ska använda den. Jag ska mäta min kapacitet 3 ggr/dag i 7 dagar, det för att få en mer rättvis bild. Jag ska tillbaka till henne i slutet av nästa vecka.

Sedan gjorde jag en mini-spirometri. Det är ett sätt att se om det finns misstanke om KOL. Något som jag varit orolig för med tanke på min uppväxt och att det kan vara ärftligt. Jag var så glad och lättad efteråt, skönt att kunna bocka av att det inte är det.

Vi pratade om astma och något som heter Sensorisk hyperreakaktivitet i luftvägar. Hon vet inte riktigt än vad hostan beror på. Hon tror också att det kan vara reflux, att magen ställer till det och att jag har hostat så länge så det orsakar ännu mer hosta.

Hon pratade med läkaren som hjälpte mig att få komma till henne. Dom kom fram till att jag ska dubbla dosen av magmedicinen och halvera dosen av inhalatorn/astmasprayen. Inhalatorn gör att luftvägarna slappnar av, men det kan även göra att magmunnen slappnar av. Vilket kan bidra till att jag får ännu mer besvär av reflux.

Jag hade problem med sura uppstötningar när jag väntade Viggo. Det kom upp vätska i munnen på mig på nätterna. Efter det har jag haft mer problem med magen till och från, det känns som magmunnen inte håller tätt. Men jag har inte tänkt på det så mycket, har stoppat i mig någon tablett när jag har tyckt det blivit för jobbigt, eller tagit en Samarin.

Fick med mig en ask med PEPaid hem. Den ska jag blåsa ut luft i när jag behöver. Kan inte göra det när jag hostar som värst, men efter ett tag. Det ska lugna ner andningen, få luft djupare ner i lungorna och få upp slem. ”Blåsare” kallar Viggo dom för.

När jag var klar efter 1,5 timme var Viggos reaktion som grädde på moset 🙂 På väg till bilen sa han flera gånger att han älskar mig och att han hade saknat mig när jag var hos ”doktorn”. Han hade ätit glass medans dom väntade på mig och var nöjd.

Jag ville fira med blommor så vi åkte till min favoritblomsteraffär. Jag fick en hostattack ganska på en gång, men fortsatte efter jag druckit vatten. Vi träffade Viggos farmor och hennes sambo, det var roligt. Viggo blev förvånad över att se dom där ♥

Rätt lugn dag här 🙂 Hoppas ni har en härlig lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *